Hank`s spille og vibratostil...

Denne artikel er udtryk for min opfattelse af Hank Marvins spille og vibrato stil, - og på ingen måde ”sandheden”. Ydermere er den ”set gennem mine ører”… 

Det jeg vil fokusere på, er hvad jeg personligt mener at have oplevet i forsøget på at gøre Hank kunsten efter. 

Jeg har lyttet til rigtig mange Shadows plader, cd’er , Video og DVD’er. 

Final Tour er blevet en klar favorit, - da det her er muligt at se hvor på guitaren Hank placerer tonerne. ”Just Hank” videoen er også ganske interessant da den går i dybden med nogle af Hanks ”signatur” ekkoer. 

Jeg har desuden læst rigtig mange artikler på nettet hvor Hank er blevet interviewet og hist og pist falder en og anden bemærkning om hans spille stil. 

På Final Tour interviewet er der i slutningen et klip efter koncerten hvor Hank  taler med indbudte publikummer, - og hvor han siger ”I try to make my guitar sound like the human voice”, - hvortil den kvindelige gæst går videre ved at sige noget om at hun godt kunne lide sounden på Hanks guitar i ”Cavatina”. Hank kvitterer med at takke.

Jeg fornemmer at han gerne ville tale mere om dette med ”den menneskelige stemme”.

Først tænkte jeg, - hvad er det egentlig han mener med dette ? Og blev glædelig overrasket da jeg havde købt, - og set ”Just Hank” videoen. En god kollega har ”rippet” båndet til en DVD. Båndet havde angiveligt ligget på lager i lang tid, - og kvaliteten er så som så. Men nu har jeg en DVD version. 

På ”Just Hank” beskriver Hank hvad han mener med udsagnet, - og i hvert fald demonstrerer han det i ”Peggy Sue” (Hank playes Holly) hvor han med vibrato armen dykker tonen ½ før han slår an og løsner vibrato armen således at han får en stigende intonering. ”Much like a singer would do it” siger han. 

Indledningen på ”Dance on” er også en klasiker i dette fænomen. 

Hank gør det også ”den anden vej”. D.v.s. han slår en tone an, - og dykker den langsomt ½ tone medens den klinger. Ofte i en overgang. Et rigtig godt eksempel på dette er hvor han spiller track:4 ”Raining in my heart” fra CD’en ”Hank Marvin the first 40 years…”

I denne melodi anvender han i flæng ”dyk vibrato arm, - slå an og slip langsomt medens tonen klinger” (the human voice) og ”slå tonen an, - dyk ½ tone langsomt medens tonen klinger”. (Much like a singer would do it”) 

Fra samme CD spiller han titel nummeret fra filmen ”the Bodyguard” track:5 ”I will allways love You” sunget af Whitney Huston. I dette nummer (samt mange andre langsomme numre) anvender Hank sin volume pedal til at skabe en violinagtig effekt i intoneringen. Han slår tonen an med pedalen i minus. Derefter træder han pedalen langsomt i bund og opnår derved en glidende ansætning af tonen. Absolut smukt. 

En ting omkring anvendelsen af volume pedal (den skal absolut indsættes inden lyden går til effekt og ekko enheder, - da man ellers kvæler et igangværende ekko, - og her er det vigtigt at tage sig i agt for kabellængder, kabel kapacitet og indgangsimpedans kva. Jørgen Selmers demonstration og artikel) Jeg har et lavimpedans line driver trin til at trække min volumepedal.

Rent teknisk, så er det ikke helt ligetil at få en volume pedal til at opføre sig så den lyder som Hanks. Jeg anvender selv en Roland EV-7 med udvidet bevægelses område og minimums volumen sat ”lidt under klokken 9”. Derved dæmper den ikke totalt i minus stilling, - og så er den logaritmisk i sin kurve. Hvilket betyder at den øger volumen lidt i starten og mest til sidst. Det er det tætteste jeg har prøvet. 

En fantastisk vigtig detalje i forbindelse med anvendelsen af volumepedalen er, - at Hank faktisk med pedalen i minimum stilling slår tonen an ”før tid” således at når den når max volume, - så passer tonen i takten. Dette høres tydeligt i ”Cavatina” (”Theme from Deerhunter”).  

Det næste jeg bemærkede var, hvor han slår strengene an (for det meste, - mute play og enkelte andre undtaget (Bond Theme eks. Som spilles ansættes mellem Center pickup og bridge (den lyse)))

Hank slår strengene an mellem neck (ved halsen) og Center pickuppen. Dette kan man tydeligt se på Final Tour DVD’en.

Det overraskede mig lidt, - da jeg altid har troet at han slog strengene an tættere på halsen hvor strengene ligesom ”fløjter lidt”, - men faktisk bliver tonen lidt ”stærkere” når den bliver slået an på ovennævnte position. 

Hank siger desuden, at det ikke altid er hvor det er mest bekvemt at spille tonerne at de lyder bedst.

Det er med til at gøre det forbasket svært at efterligne ham præcist. Da vi spillede sammen bed Brian Locking på Bornholm den 17. maj 2008 sagde jeg til ham at Hank måtte have øvet sig helt enormt for at kunne spille og samtidig danse og se så ubesværet ud som han jo gør. Jeg havde selv gennem øvet vores Shadows sæt på 18 melodier dagligt i 3 måneder… 

Brian fortalte, at han ved en given lejlighed i 1962 havde ledt efter Hank på det hotel hvor de boede den dag i turneen og langt om længe fundet ham i et afsides liggende aflåst værelse hvor han øvede og øvede inden koncerten om aftenen.

Det giver mening, - da jeg på trods af mit store øve pensum op til vores Shadows aften med Brian Locking alligevel lavede små slåfejl og var lidt nervøs. 

Jeg tror at når Hank præsenterer noget for offentligheden, - så har han øvet det så han kan det i søvne. Men folk er også vant til at han aldrig laver fejl.

Eksempelvis oplevede jeg ham til en koncert i Ringsted år 2000 (var det vidst) hvor han ramte 1 tone forkert i Dance On hvorved hele salen reagerede. Efterfølgende sagde han at ”that was allmost Dance On”. 

Det var derfor lidt befriende, at Hank i 2005 i Valby hallen fik startet ”Peace Pipe” 1 tone for lavt og de andre kom ind i den rigtige dur. 

Han havde lige joket med at Cliff skulle genindspille ”the Young Ones” som nu skulle omdøbes til ”the Forgetfull Ones” til salens udelte morskab. 

De stoppede med det samme, - og Hank fangede stemningen i luften og sagde, - ”remember what I said about the forgetfull ones ?”. 

Derefter missede han ikke en eneste tone resten af koncerten – fantastisk! Ikke mindst når man tænker på, at begge sæt strakte sig over mange numre fra rigtig mange år. 

Jeg vil gerne indskyde at jeg ved selvsamme lejlighed fik syn for sagen vedrørende Bruce Welch’s rytme spil. I ”Cavatina” og ”Don’t cry for me Argentina” spillede han opløste akkorder, - og missede ikke med plekteret en eneste gang, - respekt!

Prøv evt. Selv gennem en hel melodi. Det er ganske svært

Men tilbage til emnet. Jeg fik tildelt et George Dennis Sharp 1.30 rødt plekter, som er magen til det som Hank anvender, af Brian Locking. Men det skal jeg godt nok lige vænne mig til.

Det er ret hårdt, og ret lille og spidst samtidig med at det er skråt filet ligesom en knivs æg.

Det giver en lidt mere ”dull” tone end jeg er vant til, - men samtidigt bliver tonen ”stærk” på de dybe strenge, - og mere ”soft” på de lyse.

Jeg har i rigtig lang tid funderet på hvordan han bar sig ad, - fordi hvis man ændrede EQ til at ikke være skarp på de lyse strenge, - blev de mørke strenge for mudrede. 

Med det nye plekter (kan købes i Køge Musikcenter) er det på plads. Nu skal jeg bare vænne mig til at spille med det. 

Derudover har jeg noteret mig, - at han, som sikkert alle ved, har forskellige opstrengninger på sine 3 Fender Custom Shop guitarer. Brian Locking sagde, at Hank havde fortalt ham at det ingen som helst indflydelse havde på klangen at der var ”Gold Plated Hardware”. Det troede jeg nu heller ikke forinden. 

Ved at studere mange interviews på nettet er jeg kommet frem til, at Hanks foretrukne generelle standard strenge tykkelse er 11-14-18p-28w-38w-48w.

Spørgsmålet er hvilket mærke ?

Nogle steder kan man læse at de 500 custom shop specialbyggede Fender strats Aniversary modeller blev udstyret med d’Dario strenge i omtalte tykkelse.

Det kørte jeg med et stykke tid, - men har skiftet til Earnie Ball da jeg syntes at de har en rundere og knap så ”twanget” lyd. Desuden beholder de klangen I flere timer end d’Darioerne. (jeg spiller ofte 6 timer i rap)

Når man har VOXCCH og 2 Celestion Alnico Blue samt Kinman FVHM pickupper, - er der ingen grund til at strengene også er ekstra ”twangede”. 

Jeg er ret godt til freds med min lyd som den er nu. Og den er meget tæt på Hanks lyd som han spiller den i dag. 

Problemet med at starte med strengetykkelse 11-14-18 er at det kræver en del mere kræfter i fingrene at ”bende” dem 1 hel tone, - samt mere hård hud på fingrene. Det kommer heldigvis af sig selv med øvelsen. 

Det interessante er, at Hank så vidt jeg har bemærket, - normalt kun ”bender” max ½ tone op. Eks i første del af ”Deer Hunter” på h strengen hvor han først ”bender en halv tone op og derefter slipper den på plads med anslag både ved ”bend up” og ”bend ned”. Det lyder faktisk rigtig godt oven i købet. Og er helt sikkert et valg han har gjort. Der er naturligvis undtagelser hvor han ”bender” 1/1 tone. 

Dette med ”kun” at ”bende” ½ tone op gør han i rigtig mange melodier, og han gør det rigtig godt. Jeg har ikke fundet steder hvor han bender for meget eller lidt således at det kommer ud af stemning. En ting er at bende ½ tone op efter anslag. Han ”bender” også en streng ½ tone op før han slår an, - og lader den glide ned med lyd på. Det er straks meget sværere. Han gør det bl.a. I sin nye version af ”Sleepwalk”. ”Hank Marvin plays live”. 

En ting som irriterer mig lidt, er at vi aldrig rigtig får noget at vide om og hvad han anvender ud over sin guitar, - sin guitarforstærker samt sit Alesis Q20.

Jeg er nemlig ret sikker på, at der må være både en compressor samt Equaliser ind over også. Vi ser det blot aldrig. (måske med undtagelse af ”Hank plays live” DVD’en hvor der er flere meter stomp box pedaler på gulvet foran ham. Nogle af dem tilhører muligvis hans søn Ben Marvin. 

Hvis nogen ved noget konkret vil jeg gerne vide det. 

Personligt anvender jeg både compressor,  Hi og Lo pass filtre samt EQ. Lidt underligt at der næsten aldrig er Hi Pass filtre i diverse effekt maskiner. (Hi pass = Lo Cut). Så jeg har selv konstrueret et variabelt ”Bas Cut” filter som sidder indbygget i min forforstærker før volumepedal og inden G-Force og Amtech Age Pro.

Efter min mening, - er det nødvendigt at filtrere ”bulderet” fra, inden signalet når effektprocessoren. Frekvensafstemningen er efter min mening afgørende for den rigtige udklingning i ekkoet.

Jeg tror nok, at Stratocasteren har en lysere grundklang end min grundet ahorn gribebræt. Hvor mit er ibenholt ligesom på Burns. Så Fender guitaren har muligvis ikke det problem. 

Så er der jo også lige hans brug af vibrato armen, - som jo er hans signatur.

Jeg har ”voldet” min wilkinson vibrato arm så den ligner på den modificerede arm som Hank Marvin anvender.

Det giver bedre plads til at spille ”mute”.

Hank har vibratoarmen ”med sig” rigtig meget, - undtaget hvor det er umuligt. Også selvom han ikke vibrerer tonen. De små ujævnheder når man spiller med vibrato armen i hånden giver en slags raffineret ”Chorus” effekt. Dette anbefaler EFTP da også i erkendelse af, at der ikke er ”Wow og Flutter” effekt i Zoom pedalen i modsætning til Amtech. 

Det kræver lidt øvelse at spille med vibrato armen hvilende i lille og ringfingers yderste ledder uden at ”pitche” for meget når det ikke er meningen. Men det kommer med øvelsen. 

Jeg har allerede nævnt teknikken med at trykke vibrato armen ned, - slå tonen an og løsne medens den klinger (”Dance on” intro er meget tydelig). 

Men så kommer turen til den såkaldt almindelige vibrato efter at man har slået en tone an. Lad os slå fast, - at Hanks vibrato er hurtigere end grundtakten, - men altid passer ind i.

Dernæst slår han næsten altid tonen an og først efter et lille stykke tid begynder han at vibrere. Først lidt, - og så lidt mere (kraftigere) og evt. lidt hurtigere.

Han vibrerer udad og tilbage til udgangspunktet. Det er ligesom hvis man gør det manuelt med venstre hånd på gribebrættet (hvis man ikke er venstre håndet) hvor man kan skubbe strengen ganske lidt ud af stemning og tilbage igen i en vibrato takt der passer til takten ved at dreje underarmen og dermed håndleddet omkring tommelfingeren.

Denne slags vibrato kan jo i sagens natur kun forhøje tonen, - og i lighed med at anvende vibrato armen skal vibratoet især under intoneringen kun kunne høres ved at tonen ligesom bliver tykkere. Efter ansatsen kan man øge vibrato dybden. 

Jeg kan endnu engang anbefale I lighed med Hank Marvin at få skiftet sadlen til en I teflon/grafit. Derved vender strengene tilbage til udgangspunktet efter endt vibrato, - og guitaren stemmer stadig. Det er faktisk meget enkelt at teste om guitaren fungerer vedr. dette fænomen. Stem guitaren, - slå en akkord an og konstater at den stemmer. Tryk vibrato armen kraftigt ned og giv slip igen. Tag samme akkord. Den skal stadig stemme. Den samme øvelse udføres hvor man hiver vibrato armen hårdt udad og slipper igen. Igen skal guitaren stemme.

Jeg har prøvet rigtig mange guitarer der ikke klarer denne test. 

Hos Åke Nathorst Westfelt I København kan man få udskiftet sin saddel. 

En meget vigtig ting som har stor indflydelse på udklingningen af tonen er at rigtig mange af de hjemmegjorte indspilninger jeg har hørt efter min mening anvender en alt for lang efterklang.
Det jeg mener at have opsnuset er, at Hanks repetetioner sjældent er længere 3 – 4 gange.

Det er sustainen i guitaren der gør resten, - og ”føder” lyd ned i ekkoet. Hvis efterklangs tiden bliver for lang høres det ved at lyden ”spoinger” op i grundlyden, - og er i virkeligheden den sværeste parameter at sætte rigtigt. Hellere lidt for lidt end omvendt. 

I Atlantis (Final Tour DVD) hvor han starter med den første tone i selve melodien, - Slår han tonen an, - lader den klinge et øjeblik og vibrerer derefter meget forsigtigt efterfølgende, - næsten uhørligt. Hvis man vibrerer for kraftigt forsvinder ”magien”.  

Andre steder bruger han en meget kraftig vibrato som effekt.  

Jeg bliver nødt til at indskyde at det også er meget vigtigt hvor hårdt man sætter tonen an med plektret. Med George Dennis plektret er det muligt at sætte en stærk tone an, - men uden at strengen bliver skinger ved for hårdt anslag.  

En anden ting som har slået mig er, at mange af de hjemmegjorte indspilninger er pokkers pæne. Jeg tror personligt ikke på at Hank Marvin ønsker at være ”pæn” I sit udtryk. Min oplevelse er, at han altid forsøger at være dynamisk og viril I sit udtryk.  

Jeg skal da indrømme at selv når Hank er ”vild”, - er han ret ”pæn” I forhold til meget andet rabaldermusik. Men han har det der næsten drengeagtige ”drive” som jeg beundrer ham for. Og han ka’ li’ det!  

Helt klart min helt!  

Også hans dynamiske fremtoning på scenen. Han bevæger sig ungdommeligt.

Måtte vi få lov til at opleve det endnu engang.  

Jeg håber ikke at have ”stødt” nogen med mine betragtninger.

 

Med venlig hilsen

René Westh